Claire Hoofwijk I Eb > 12.12.19 - 26.01.20

In deze presentatie is de video-installatie Eb van Claire Hoofwijk te zien. Zij bijt de spits af van het nieuwe jaarprogramma in de Annex. De in Weert opgegroeide Claire Hoofwijk (Ghana, 1991) rondde in 2019 de opleiding Audio Visuele Media af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Voor haar afstuderen realiseerde zij de grootschalige video-installatie Eb, die nu in de Annex wordt getoond.

Claire Hoofwijk, video-installatie EB

In haar eerste autonome werk stelt Claire Hoofwijk het verlangen naar contact centraal en probeert zij het ongrijpbare tastbaar te maken: “Wanneer je zo diep bent gegaan dat je niet meer terug kunt, zo diep dat niemand je meer kan beschermen, waar ben je dan? Eb wil je meenemen naar die plek, tot aan de grens, daar waar nieuwsgierigheid en terughoudendheid elkaar raken.”

Is dit echt?

De 30 minuten durende video-installatie Eb is geïnspireerd door een persoonlijk verhaal over iemand die langzaam haar grip op de realiteit kwijt raakt. Dit verloren raken van de ander heeft Claire Hoofwijk in haar directe omgeving meegemaakt. Het gevoel van machteloosheid hier niets aan te kunnen doen, riep bij haar de vraag op naar wat echt is en wat niet. Eb gaat over kwijtraken, over iemand willen beschermen die je niet meer kunt beschermen omdat ze te ver is gegaan. Eb gaat over die ontastbare, angstaanjagende wereld die enkel in het hoofd van die ander bestaat. Een perpetuum mobile waar geen uitweg uit bestaat. In Eb vertegenwoordigt de zee, met zijn onpeilbare diepte en leegte, het onbekende, het niets, waarin je zomaar kunt verdwalen en verdwijnen.

Claire Hoofwijk, video-installatie Eb   Claire Hoofwijk, video-installatie Eb

Tussenruimte

In Eb probeert Claire een surreële wereld fysiek en tastbaar te maken. Zij wilde een werk maken waarin de bezoeker actief deel uitmaakt van de omgeving die gecreëerd wordt. In de verduisterde ruimte van de Annex is een opstelling gemaakt met 4 dunne witte doeken en 4 projectoren. Je ziet een vrouw dichterbij komen en je kunt haar, en het verhaal dat ze vertelt, letterlijk volgen door om de installatie heen te lopen. Maar je kunt ook middenin de video-installatie plaatsnemen, met je voeten in een laagje spiegelend water. Op dat moment maak je niet langer deel uit van de vertrouwde wereld die je kent. Je mag een kijkje nemen in die andere wereld van de vrouw, maar tot een bepaalde hoogte. De vrouw zal misschien proberen je te verleiden haar te volgen in dat duistere universum, maar je zult de grens nooit kunnen oversteken. Zij is daar en jij bent hier.

Claire Hoofwijk, video-installatie Eb

Claire Hoofwijk, video-installatie Eb

 

Tot slot nog een korte film, waarin Claire Hoofwijk zelf over haar werk vertelt