Expositie Meer Dan Typo Grafisch Werk - Johnny Brankaert

Johnny Brankaert I Meer Dan Typo Grafisch Ontwerp > 13.02.20 - 29.03.20

Ontwerper en typograaf Johnny Brankaert (Weert, 1988) toont zijn vrije en toegepaste werk in de Annex. Inmiddels is de tentoonstelling voorbij, maar hier bieden we je een terugblik. Dus een hartelijk online welkom en een plezierige virtuele wandeling toegewenst!

Meer Dan Typo Grafisch Ontwerp Johnny Brankaert de Annex

Geboren en getogen, maar ongebonden en toch altijd teruggevlogen Weertenaar Johnny Brankaert (1988) legde de basis voor zijn opleiding bij het Grafisch Lyceum in Eindhoven. Vervolgens studeerde hij in 2014 af als grafisch ontwerper met een minor in typografie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Door Fontanel, het online magazine voor Nederlands design en creatieve cultuur, werd hij verkozen tot één van de 20 beste afgestudeerden aan de kunstacademies in Nederland. Na meer dan vijf jaar als freelance grafisch ontwerper en typograaf gewerkt te hebben, biedt de Annex hem nu de ruimte om zijn vrije en toegepaste werk te tonen aan het publiek.

HIPHOP CULTURE

Al op jonge leeftijd maakte Johnny internationaal furore als B-boy. Weert werd daarmee binnen de breakdance scene duidelijk op de kaart gezet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel elementen in het grafische werk van Johnny hun oorsprong vinden in de rijke en diverse hiphop scene. Een onderdeel van de brede en gevarieerde urban culture, waaronder diverse muziek- en dansvormen vallen zoals hiphop, rap, breakdance, maar ook skateboarding, graffiti en street art.

STADSWAPENS

Speciaal voor zijn tentoonstelling in de Annex ontwierp Johnny vier coat of arms (heraldische wapens), die gebaseerd zijn op de gemeentewapens van steden waar hij gewoond heeft: Weert zijn geboorteplaats, Rotterdam waar hij als ontwerper vorm kreeg, Antwerpen waar hij een inspirerende stageplek vond en Eygelshoven, zijn huidige woonplaats in Limburg.
Op geheel eigen wijze heeft Johnny een grafische herinterpretatie gegeven aan de wapens. Door eerst de oorsprong en de symbolische betekenis van de afgebeelde elementen te onderzoeken en er vervolgens persoonlijke details aan toe te voegen. De pixel-achtige vormgeving is een speelse verwijzing naar het digitale tijdperk en versterkt het gevoel dat de van oorsprong vrij traditionele wapens helemaal van deze tijd zijn.

TYPOGRAFIE

Johnny’s werk kenmerkt zich door een open, onderzoekende houding. In zijn ontwerpen spelen achtergrond van het onderwerp, letterlijke én figuurlijke gelaagdheid een grote rol. Hij vindt het belangrijk dat vormgeving een eigen en origineel verhaal vertelt: "It’s all about your roots and the journey you make".
Zo verzorgde hij als artist in residence de huisstijl van Into The Great Wide Open 2015 op Vlieland. Zijn inspiratie haalde hij uit de voortdurend veranderende Vlielandse lucht. Om zich heen kijkend vanaf de boot, realiseerde hij zich dat hij omringd werd door een spectrum van oneindig veel kleuren. Samen met het maritieme seinvlaggenalfabet vormde dit een belangrijke bron om tot de eigenzinnige huisstijl voor het festival te komen.
Typografie omvat alle aspecten die horen bij het opmaken van teksten. De keuze voor een bepaald lettertype, de regelafstand en witruimte kunnen van grote invloed zijn bij het bereiken van een bepaalde doelgroep. Maar letters zijn voor Johnny meer dan dragers van een bericht. Het zijn characters, met een eigen dynamiek en identiteit. Ze zijn persoonlijk en bepalend voor hoe een tekst overkomt. Typografie speelt een centrale rol in Johnny’s werk én zijn dagelijks leven. Er gaat geen dag voorbij of hij schetst, tekent of ontwerpt wel een lettertype.

Meer Dan Typo Grafisch Werk Johnny Brankaert de Annex

Tot slot nog een korte film met Johnny, waarin hij zelf wat over zijn werk vertelt.

De video hierboven kun je ook via de website van YouTube bekijken.