Jan Tullemans

online expo > Jan Tullemans I de zelfportretten

Museum W heeft maar liefst 25 zelfportretten van de schilder Jan Tullemans (1924 – 2010) in de collectie. Een waaier aan zelfbespiegelingen door de jaren heen, die samen een verhaal van een schildersleven vertellen. Niet letterlijk, maar wel door zowel veranderingen in de gebezigde schilderstijlen, als in het gezicht van een man die ouder wordt.

Hoe hij ook experimenteerde met zijn schilderstijl, de stap naar de volledige abstractie heeft Tullemans nooit kunnen of willen zetten. Hij was er vast van overtuigd dat een schilder altijd op de een of andere manier van de zichtbare werkelijkheid moet uitgaan.
Deze kleine online expositie belicht twaalf zelfportretten van Jan Tullemans tussen 1950 en 2006. In zijn aantekeningen schrijft hij: “Geregeld grijp ik terug op het zelfportret. Dit gebeurt meestal als ik geen uitgangspunt heb en toch wil schilderen. Bovendien ben je zelf ’t meest geduldige model.”

Schildersbloed

Jan Tullemans wordt in 1924 geboren in Weert. Tijdens de oorlogsjaren volgt hij als Mulo-scholier al privélessen bij de schilder Jos Nouwen. Van hem leert hij vooral hoe belangrijk de waarneming van de zichtbare werkelijkheid is voor een kunstenaar.
Op twintigjarige leeftijd gaat Tullemans naar de Kweekschool om onderwijzer te worden. In de avonduren echter, volgt hij schilderlessen aan het Instituut voor Beeldende Kunst in Roermond, het schildersbloed kriebelt. Dit is een periode waarin hij kennis maakt met andere aankomende kunstenaars en de stimulans voelt van het levendige kunstklimaat in het naoorlogse Roermond. Uiteindelijk besluit hij aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht te gaan studeren. Parttime, want Tullemans verdiende in die jaren inmiddels de kost als onderwijzer in Weert. In 1958 studeert hij met lof aan de kunstacademie af.
Een leven als actief kunstenaar begint. Toch zit ook het lesgeven kennelijk diep in hem verankerd, want vanaf 1973 zal Tullemans 15 jaar lang het vak schilderen doceren aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven.

Jan Tullemans, atelier Weert

Tullemans werkte tot op hoge leeftijd door in zijn atelier, op de zolderverdieping van zijn woonhuis aan de Emmasingel in Weert. Hij heeft altijd actief deel uitgemaakt van het culturele netwerk in zijn stad. Jan Tullemans werd 86 jaar.

In 2006 maakte Museum W (toen nog Gemeentemuseum Weert) een expositie over de zelfportretten van Jan Tullemans. Daarbij verscheen de catalogus Zelfportret door een ander die als bron voor de teksten hier op de website is hergebruikt en bewerkt.

Zelfportret zonder snor, 1950

Zelfportret met open hemd, 1954