Visualisatie nieuwe gevel Maurice Mentjes Museum W

Ontwerp gebouw

Kostbare reliefhouders als inspiratiebron

Straks, na de verbouwing, heeft het pand als het ware drie ‘gezichten’. Het eerste is het historische gezicht van de deels middeleeuwse (+/- 1540) zuidgevel aan de Meikoel. Het tweede is de neorenaissance voorgevel aan de Markt tegenover de Sint-Martinuskerk. Aan deze twee gevels verandert niets, afgezien van een flinke opknapbeurt. Aan de kant richting de Nieuwe Markt en de Muntpassage, toont het museum straks het derde eigentijds ‘gezicht’.

ONTWERP MAURICE MENTJENS

Deze nieuwe gevel is van de hand van de Limburgse ontwerper Maurice Mentjens. Mentjens ziet het museum als een plek waar bijzondere verhalen en objecten centraal staan. En net als het museum wil ook Mentjens als ontwerper het liefst verhalen vertellen. De rijke museumcollectie met meer dan 17.000 objecten vormde voor hem dan ook een vanzelfsprekende inspiratiebron. Uiteindelijk bleken de kostbare en kunstig versierde reliekhouders, waarin zich vaak een aandenken aan een heilige bevindt, het aanknopingspunt te zijn om tot het ontwerp van de nieuwe gevel te komen. Elementen van deze reliekhouders zie je bijvoorbeeld terug in de gedurfde materiaalkeuze voor de gevelbekleding: de goudkleurige messing platen. Ook de openstaande luiken die je zicht bieden op een vitrine met daarin de diversiteit aan schatten die het museum herbergt is ontleend aan deze vormgeving.
Hoewel geïnspireerd op het verleden, wil Maurice Mentjens met zijn ontwerp vooral naar de toekomst kijken. Net als de voorgevel uit 1911, voegt de nieuw gevel een hoofdstuk toe aan het verhaal van het gebouw. Er ontstaat een prikkelend evenwicht tussen oud en nieuw, tussen historische en hedendaagse visies. En dat is precies wat het museum in de toekomst gaat uitdragen: met de diverse historische collecties van toen, rijkgeschakeerde verhalen van nu vertellen.

Pand Museum W visualisatie Maurice Mentjens        Pand Museum W visualisatie Maurice Mentjens

Servatiusschrijn 12e eeuw Maaslandse edelsmeedkunst

VERPLAATSING MUSEUMENTREE

Een van de andere grote veranderingen aan de buitenzijde is de verplaatsing van de museumentree naar de Meikoel. Het museum zal, zonder een fysieke drempel aan die zijde, makkelijker toegankelijk zijn. Dit is een verbetering die zeker bijdraagt aan een museum dat letterlijk en figuurlijk laagdrempeliger wordt.
De statige entree met buitentrap aan de Markt blijft de ingang voor bijzondere en memorabele gebeurtenissen, zoals huwelijken, ceremoniële bijeenkomsten en speciale voorstellingen in het gebouw.